Suomessa varsinkin kerrostaloissa on paljon vielä tulossa putkiremontteja ja korjauksia. Vaikka nykyisiä kerrostaloja korjataan jatkuvasti, niin silti korjausvelka kasvaa kokoajan. Tämä korjausvelka tarkoittaa siis sitä että korjaamattomien kohteiden ja korjausta vaativien kohteiden  määrä lisääntyy enemmän kuin tällä hetkellä korjataan taloja. Asukkaille varmasti näkyvin ja eniten haittaa tuova korjaus on taloyhtiön pukiremontti. Tässä saneerauksessa yleensä vanhat vesiputket vaihdetaan uusiin, joten kaikki seinät joudutaan purkamaan putkiremontin tieltä. Putkethan yleensä on rakennettu seinien sisään asunnoissa.

6719724267_4090f2d2de_z.jpg
kuvaaja


Erityisen työlästä putkien vaihdossa ovat kylpyhuoneen putket. WC ja kylpyhuoneissa joudutaan purkamaan ensin laatoitukset märkätiloista ennen kuin pääsään purkamaan seinää ja kaivamaan putket seinien sisältä esiin. Asukkaiden täytyy yleensä lähteä pois kotoa remontin ajaksi, koska asunnossa ei voi käyttää suihkua tai muutenkaan käyttövettä remontin aikana.

Vaihtoehtoja perinteisille putkiremonteille on olemassa ja niiden suosio on lisääntymässä. Yksi menetelmä on päällystää vanhat putket sisäpuolelta ja näin saadaan nykyiset putket kestämään vähän pidempään. Tämä on huomattavasti helpompaa kuin putkien vaihtaminen, koska seiniä ei tarvitse aukaista ja putkia vaihtaa seinien sisältä. Putkien pinnoittaminen ei kuitenkaan ole niin pitkäikäinen korjausmenetelmä, koska pinnoitetut putket eivät kestä kulutusta niin pitkään kuin uudet. Tällä saadaan kuitenkin siirrettyä putkien vaihtamista ja helposti tehtyä koko putkiremontti kerrostaloissa.

Toinen vaihtoehto, joka ei ole niin pitkä ja kallis prosessi on tehdä putkiremontti elementeillä. Tässä remontissa nykyiset putket jätetään paikoilleen ja seiniä ei tarvitse kokonaan purkaa ja vanhoja putkia poistaa. Uudet putket tuodaan asuntoihin erillisissä elementeissä, jotka ovat asennettu tehtaalla jo paikoilleen elementtien sisään. Tämä korjaus vähentää huomattavasti putkiremontin kestoa ja nopeuttaa koko projektia. Myös kustannuksissa saadaan huomattavia säästöjä, kun seiniä ei tarvitse kokonaan hajoittaa. Tässä putkiremontissa uusitaan kuitenkin kylpyhuoneen pintamateriaalit, joten tämän remontin yhteydessä laatoitetaan kylpyhuone ja wc-tilat. Vaikka tämä on helpompi, nopeampi ja halvempi tapa tehdä putkiremontti on sen käyttöikä yhtä pitkä kuin putkien vaihtamisella eli ratkaisu on pitkäikäinen ja kestävä. Miinuspuolena menetetään muutama neliö tilaa huoneistosta, kun elementit tulevat nykyisten seinien ulkopuolelle. Toisaalta jatkossa putkien kunnon tarkistaminen ja huoltotoimenpiteet on helpompi suorittaa elementtien sisältä kun muuten jouduttaisiin avaamaan seinät putkien tarkastamiseksi. Näin vuotokohdat saadaan helpommin paikallistettua vuosien päästä, kun lementit ovat olleet asennettuna.

Samalla kun taloyhtiöön tehdään putkiremonttia, niin voidaan uusia myös muita lvi järjestelmiä. Yksi suosittu asumisviihtymistä parantava tekijä on lattialämmitys. Sähköllä toimiva lattialämmitys on varmasti suosituin tapa lämmittää lattiat, mutta myös vesikiertoinen lattialämmitys on nostamassa suosiota lämmitysvaihtoehtona lattian lämmityksenä. Siinä saadaan parempi hyötysuhde lämmitykselle ja kohoavat sähkönhinnat myös suosivat edullisempia käyttökustannuksia lämmityksessä. Taloyhtiön peruskorjauksen yhteydessä voidaan myös helposti uusia sähköjärjestelmät, ilmanvaihto sekä viemäröinti.