14996034266_2548c3f0f9_m.jpg

Yksinkertaista kun se toimii, mutta jos sähköt on poikki, niin millään muulla ei ole väliä kuin saada ne kuntoon ja pikaisesti. Jokaisella on jo sähkösopimus varmasti, mutta entäs ne uudet jotka ovat juuri muuttamassa omaan asuntoon ja ensimmäiseen kotiin itse. Tottahan se on että siinä asunnossakin on jo olemassa sähkösopimus, jos siellä joku asuu tällä hetkellä. Sopimukset ovat kuitenkin henkilökohtaisia ja jokainen joutuu tekemään itse oman sähkösopimuksen sinne minne muuttaa. Muuttaessa pitää siis ajoissa muistaa tehdä sopimus sähköyhtiön kanssa, jotta on myös siellä jääkaapissa muutakin kuin ruokaa pimeässä. Nykymaailmassa ei ilman sähköä vaan yksinkertaisesti pärjää - paitsi ehkä alkeellisella mökillä, jossa sähköttömyys on otettu huomioon jo rakentaessa tai mökki on todella vanha, jolloin kaikilla ei ollut sähköä.

Olikin mielenkiintoista pitkästä aikaa mennä mökillä, jossa ei välttämättä olisi sähköä. Ainakaan kokoajan vapaasti käytettävissä. Aurinkosähköä saa kait mökillekin helposti paneeleilla, mutta akuilla toimiva varastointi tuskin riittää pitkälle tai kaikkeen mihin on tottunut, varsinkaan pilvisellä tai talvella.

Jokatapauksessa oman sähkön valintaan on nykyään paljon erilaisia valintoja. Sähkökään ei ole enää pelkkää sähköä pistorasiasta. Voit itse vaikuttaa paljon siihen miten sähkö on  tuotettu ja miten sitä haluat itse käyttää. Varmasti suurin osa vaan ostaa sitä halinta mahdollista sähköä ajattelematta asiaa sen enempää, kunhan vaan se toimii ja sitä on tarpeeksi. Mutta yhä useampi on alkanut varmasti miettiä myös ympäristöä ja tullut tietoisemmaksi mistä se sähkö tehdään ja mitä vaihtoehtoja on saatavilla tänä päivänä omaa sähkösopimusta valittaessa.

Vihreää sähköä ei ole, mutta sen tekemiseksi on voitu tehdä paljon ympäristöä säästäviä ja mahdollisimman vähän saastuttavia valintoja eli sähkön ostamisella teet maailmasta vihreämmän ja turvallisemman. Ilmasto on monesti esillä kuluttajien valintja tehdessä ja yksittäinen kuluttaja voi vaikuttaa paljon yritysten päästöihin valitsemalla vähän ympäristöä kuormittavia vaihtoehtoja.

Sähkösopimus voi olla myös vihreää sähköä, joka ei tuota lisää hiilidioksidipäästöjä maapallolle. Pelkästään uusiutuvista energialähteistä tuotettuakin sähköä on jo saatavilla. Tällöin hinta on vähän kalliimpi, mutta ainakin tietää tekevänsä hyvää ympäristölle samalla kun sijoittaa tulevaisuuteen.

Onneksi monet yritykset ovat havahtuneet myös tähän kaikkia koskettavaan ongelmaan ja pyrkivät aktiivisesti tekemään meidän lähellä olevasta ympäristöstä terveemmän ja paremman paikan kaikille eliöille ja eläimille. Suomessa ja suomalaisten ympäristöön vaikuttaa suuresti meidän lähellä oleva Itämeri, jonka suojenluun ja puhtaana pitämiseen on Kotimaan Energia yhdessä John Nurmisen säätiön kanssa panostanut huomattavasti viime vuosina. Jo pelkästään tällaisten yritysten tukeminen auttaa kaikkia suomalaisia elämään puhtaammassa maailmassa. Jos haluat tukea tätä puhdas itämeri hanketta, niin tee sähkösopimus heti Kotimaan Energian kanssa. Voit valita myös lisäksi vihreä sähkö lisäpalvelun, jossa saat takuuvarmasti uusiutuvaa sähköä kotiin. Jos kiinnostaa mitä nämä yritykset tekevät jatkossa, niin kannattaa seurata heidän medioitaan ja somekanavia, jotta saat tietää miten yksittäiset yritykset voivat parantaa ympäristöä ja mitä muita tarjouksia sekä kilpailuja on heidän kautta pyörimässä. 1 000 000 kiloa sinilevää pois itämeresteä kuulostaa erittäin hyvältä ja on toivottavasti vasta alkua puhtaamman Itämeren ja sähkön tuottamisessa.

Aurinkosähköllä voisi itsekin tuottaa omaa sähköä, jos asuisi jossain omassa talossa. Ehkä joskus jokaisen kerrostalon katolla on jo paneelit valmiina. Ei haittaisi vaikka niistä joutuisi itse maksamaankin jotain, jos sillä saisi korvattua hiilellä tuotettua sähköä helposti ja vaivattomasti. Joskus kaikkien pitää osallistua mahdollisimman paljon ilmaston muutokseen ja mikä olisikaan parempi tapa kuin varmistaa Suomelle mahdollisimman itsenäinen sähköntuotanto koko maassa. Tällöin ei tarvitsisi ostaa niin paljon sähköä pörssistä tai tuottaa sitä epäpuhtaasti hiilestä tai edes ydinvoimalla. Kunhan vaan akut kehittyvät tai sähköä voitaisiin varastoida jotenkin muuten järkevästi paikallisesti.

Ehkä joskus jokaiseen asuntoon tai taloon pitää rakentaa jo alkuvaiheessa omat varastot sähkölle.

Kuvan lähde