talvi-sahko.jpg

Pitkät ja kylmät talevet lisäävät huomattavasti sähkön kulutusta kodissa ja varsinkin erillistaloissa. Riippuu tietenkin lämmitysjärjestelmästä miten paljon sähköä kuluu talon lämmittämiseen. Useimmissa pientaloissa on vielä erikseen veden lämmitykseen tarkoitettu lämminvesivaraaja, joka toimii usein sähköllä. Maalämpö ja siihen liitetyt lämmitysjärjestelmät yleistyvät vauhdilla omakotitaloissa sekä myös pienissä taloyhtöissä, kuten rivitaloissa ja paritaloyhtiöissä.

Maalämmöllä lämmitetään yleisesti talon huoneita ja tiloja, mutta siihen voi kytkeä myös lämpimän veden varaajan. Ammeita varten voi tarvita enemmän lämmintä vettä varaajassa, joten siihen voi joutua varautumaan erillisellä sähkökäyttöisellä vesivaraajalla. Tällöin talossa voi toimia niin sanottu hybridi lämmitys, jossa osa vedestä lämpiää maasta saatavalla geolämmöllä ja osa sähköllä.

Siihen kun lisätään vielä takka, jonka myös voi kytkeä ja valjastaa veden lämmitykseen saadaan kunnon monipuolinen ja kaikkiin erikoisiin tilanteisiin varustautunut kodin lämmitysjärjestelmä. Tähän monipuoliseen lämmityssysteemiin ei vaikuta edes sähkökatkot, jotka normaalisti katkaisevat kaikki talon toiminnot, kun osa talosta sekä vedestä lämpiää puulla tai muulla polttoaineella takan avustuksella. Maalämpökin tarvitsee sähköä toimiakseen, koska siihen kuuluu monia pumppuja, joilla vesi kiertää maalämpöpumpuissa.

Sähkökatkoksiin voisi myös varautua vielä aruinkokeräimillä ja kunnollisilla akkujärjestelmillä erikseen, jolloin sähkökatkotkaan eivät haittaa kodissa.

Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa olla tarkkana, jos omistaa sähkölämimttteisen talon ja sitä kuluu huomattavasti vuoden aikana. Kuukausimaksut eivät vaikuta kokonaisuuteen niin paljon kuin yhden kilowattituninn hinta isoissa kulutuksissa. Paljon kuluttavat voivat myös olla mukana ilmaston suojelemisessa ja valita sähköntuotantotavaksi uusiutuvaa energiaa, joka ei lisää hiilidioksidipäästöjä maapallolla.

Sähköä siis kuluu moneen eri paikkaan talvella ja sen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa säästää talven lämmityskustannuksissa. Normaalin 150 neliöisen talon sähkönkulutus voi olla jopa 25 000 kilowattituntia vuodessa, jos taloa lämmitetään sähköllä. Maalämmöllä uuden talon sähkönkulutus voi pyöriä 12 000 kWh kulutuksessa nelihenkisellä perheellä. Uudet tiiviit talot ja siihen kytketty vähän sähköä kuluttava lämmitysjärjestelmä voi siis säästää huomattavasti pitkällä aikavälillä. Ihan pienen kulutuksen taloihin ei kannata vaihtaa maalämpöä pelkästään sähkön säästöä ajatellen, jos haluaa saada invesoinnit takaisin omalla kulutuksella.

Talon arvoa uusi ja moderni lämmitysjärjestelmä kyllä nostaa eli energiaremontti on sitä ajatellen järkevä tehdä, koska jälleenmyyntihinta sekä -kiinnostavuus kasvaa remontoidussa talossa. Kannattaa ainakin seurataa oman talouden sähkönkulutusta ja verrata miten se kehittyy, kun tekee pieniiä ja isompia kulutusmuutoksia omassa arjessa. Pelkästään huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella pitäisi vähentää lämmityksen kuluja 5 %. Ilmavuotojen tukkiminen vanhoissa taloissa on myös todella helppo tapa säästää lämmityksessä, kun ilma ei karkaa kylmäsiltoja pitkin ulos.  

Muuttajien kannattaa kiinnittä huomiota uuden talon lämmitysjärjestelmiin ja lukea vinkit miten saa sähkönkulutusta pienennettyä pitkällä aikavälillä. Uuden kodin ostajat harvemmin kiinnittävät ensimmäisenä huomiota talon energiankulutukseen, vaikka kannattaisi, koska sitä on vaikeampi lähteä muuttamaan. Huoneiden pintojen uusimiset ja jopa huoneiden purkamiset ovat pienempiä remontteja ja helpompi toteuttaa kuin koko talon lämmityksen ja energiakulutuksen parantaminen. Tutustu energiankulutukseen Motivan sivuilla